Wie kweekt de hoogste zonnebloem?

Welkom op de pagina over de 2019-scholen-actie 'Kweek de hoogste zonnebloem'!

Op 27 september hebben we van de inzendingen gekeken wie de hoogste zonnebloem heeft weten te kweken. We hebben besloten 2 inzendingen te belonen met een prijs. De winnaars zijn:

  • Mirthe Meulman uit Rijssen, met een zonnebloem van 2.58 meter ... De zonnebloem heeft ondertussen ook al het nodige voer opgeleverd voor een papegaai;
  • Hugo Wegstapel uit Holten, die zijn zonnebloem tot een hoogte van 2.30 meter wist te kweken.

Mirthe Meulman HugoWegstapel228cm small

We hoorden dat niet alle ouders meer wisten hoe en wanneer ze moesten doorgeven hoe hoog de zonnebloem van hun kind was. Dat vinden we jammer om te horen. We hebben ons best gedaan bij aanvang en tot het einde te communiceren, ook via de scholen, maar snappen dat die communicatie niet altijd 'tot in de klas' komt. We hopen dat de betreffende ouders wel plezier beleefden aan de kweek en alle gesprekken die daarbij konden ontstaan. Want het is toch best een wonder dat met alleen wat zon en water er zoiets moois kan ontstaan...

We kijken nu met de scholen, tuincentrum Hagels en de ouders naar een mooi moment en manier om de prijzen uit te reiken. We verwachten de prijzen rond 14 oktober uit te reiken. Mirthe en Hugo natuurlijk gefeliciteerd! En de scholen dank voor hun medewerkering en uiteraard tuincentrum Hagels dank voor het sponsoren van de actie.

Hieronder nog de informatie zoals verspreid bij de start van de actie.


Tuincentrum HagelsDe zaden die Tuincentrum Hagels beschikbaar heeft gesteld zijn eind mei met dit kaartje verspreid op de scholen die meedoen met de actie (de KlimOp, Wilhelminaschool en De Salto in Rijssen, en de Haarschool in Holten). Extra zaden zijn bij Tuincentrum Hagels op te halen, en voor vragen kun je daar ook langs gaan.

Wat is nu belangrijk?

  1. Kijk op de website van Tuincentrum Hagels voor tips om je zonnebloem goed te verzorgen: http://tuincentrumhagels.nl/Wie-kweekt-de-grootste-zonnebloem/ 
  2. Vraag je ouders, familie en vrienden tips: misschien weten zij nog iets waar wij niet aan dachten om je kans te vergroten de winnaar te worden!
  3. Begin zo snel mogelijk met zaaien en verzorgen van je zonnebloem!
  4. Om op de hoogte te blijven is het handig als je vader/moeder/opvoeder zich inschrijven voor de nieuwsbrief van OpgewektRijssen
  5. Meet 26 september je zonnebloem. Let er op dat je dat goed doet: alleen de lengte van de steel stelt. Vals spelen heeft geen zin. We komen het controleren ;-).
  6. Geef ons 26 september voor 12:00 door hoe hoog jouw zonnebloem is. Mail je naam, adres, plaats, op welke school je zit, natuurlijk de hoogte van je zonnebloem en een foto van jou naast je zonnebloem. Zorg dat je 27 september na 16:00 thuis bent: bij de kinderen die de hoogste zonnebloem zeggen te hebben, komen we die middag controleren!

Banner kweek zonnebloem

Benieuwd hoe hoog een zonnebloem kan worden? Kijk eens naar de winnaars in Wierden.

Prijsuitreiking
We maken op 28 september op deze pagina bekend wie de hoogste zonnebloem had. En daarna gaan we met je school afspraken maken over de prijsuitreiking! Je wint in ieder geval eeuwige roem. Als jij en je ouders dat leuk vinden kom je in een artikel dat we ook zullen aanbieden aan de lokale kranten: dus misschien kom jij wel in de krant met je reuze zonnebloem! We houden nog even geheim welke prijzen we nog meer hebben.

Heb je vragen? Stuur dan een mail.

Achtergrond van de actie

In 2017 werd in Wierden gewerkt aan een zonnepark. Om dat bekend te maken, benaderde men scholen, en kinderen konden proberen de hoogste zonnebloem te kweken om een prijs te winnen.

Dat vonden we een prima idee, dus we hebben Rijssense scholen ook gevraagd of ze mee wilden doen. En dan zelf te bepalen of ze daaraan ook een les over de zon, duurzame energie etc wilden koppelen.

Tuincentrum Hagels wilde de zaden wel leveren, heeft zakjes geregeld en voor elke leerling een zakje, met tips, gemaakt: dank!.

Lees je dit en heb je niets over deze actie gehoord? Dan doet jouw school misschien niet mee. Scholen worden benaderd met allerlei vragen, en niet elke school kon onze actie inpassen. De kinderen op de scholen die dat wel konden, ontvingen eind mei de zaden.