Skip to main content

Lokale energie initiatieven Overijssel in kaart gebracht

03 december 2020

Lokale energie-initiatieven hebben een belangrijke rol in de energietransitie. Behalve dat ze projecten realiseren die bijdragen aan de energiedoelstelling, zorgen lokale initiatieven ook voor draagvlak voor de energietransitie, onder andere omdat bewoners kunnen meeprofiteren. Ook binnen het Klimaatakkoord en de Regionale Energiestrategieën wordt veel waarde gehecht aan lokale initiatieven.

Het streven is dat de productie van duurzame energie voor minstens 50% in lokaal eigenaarschap is, zodat marktpartijen en de omgeving gelijkwaardig samenwerken. Hierin spelen lokale energie-initiatieven een belangrijke rol.

De afgelopen jaren zijn in Overijssel veel energie-initiatieven gestart. Natuur en Milieu Overijssel en de alliantie Nieuwe Energie Overijssel willen de realisatiekracht van lokale initiatieven vergroten, onder andere door initiatieven te ondersteunen met kennis en netwerkvorming.

Als onderdeel daarvan onderzoeken zij jaarlijks welke initiatieven er zijn en in welke fase deze zitten. Hiervan hebben ze een prachtig rapport gemaakt, welke inzicht geeft in hoe Overijssel er voorstaat.

Bekijk het rapport