Sneeuw op de panelen

Sneeuw op de panelen

De winter zorgt ondermeer voor sneeuwpret en mooie plaatjes, maar wat is het effect van sneeuw en die lage temperaturen op de zonnepanelen?

Sneeuw komt niet vaak voor in Nederland, en in veel andere landen waar ze ook zonnepanelen hebben, hebben ze (veel) meer sneeuw en/of lagere temperaturen. Zonnepanelen zijn waterdicht en kunnen ook het gewicht van sneeuw hebben. Zonnepanelen zijn uitgebreid getest voor alle weersoorten. Zo is er bijvoorbeeld een hageltest voor zonnepanelen. Een zonnesysteem is zo ontworpen dat het onder gangbare Nederlandse weersomstandigheden ten minste 25 jaar lang veilig en goed functioneert. De apparatuur is dus op zich bestand tegen deze omstandigheden. Je staat er vaak niet bij stil, maar best knap tegen welke lage en hoge temperaturen het materiaal moet kunnen.

Zonnepanelen wekken in de winter al minder energie op dan in de zomer, en door ijs en sneeuw wordt dat nog minder. De meeste zonnepanelen in Nederland zijn zo geïnstalleerd dat ze makkelijk tegen 10 centimeter sneeuw kunnen. Het oppervlakte van panelen is van glas, en daardoor schuift sneeuw makkelijk van de panelen af. Als de temperatuur weer iets gaat stijgen smelt het ijslaagje, komt er meer zon bij de panelen, die worden warmer, en zo smelt het ijs er nog sneller af. Het ijs er af halen zou niet alleen tijd en/of geld kosten, maar als je het ijs eraf gaat krabben kunnen er makkelijk krassen op de panelen komen. En dit heeft weer een negatief effect op het rendement en levensduur. Ook zit er een speciale vuilafstotende coating over de panelen, waardoor ze zichzelf reinigen tijdens een regenbui: ook die kan beschadigen bij een verkeerde schoonmaak-poging. Heb je eigen panelen en wil je die schoonmaken: denk om je eigen veiligheid, en gebruik een zachte veger/borstel.

Heeft dit weer effect op de financiële situatie van onze cooperatie? In principe niet: in de opbrengstberekening zijn winterse dagen meegenomen. Dus een paar dagen sneeuw of slecht weer veranderen niet direct de verwachte jaarlijkse opbrengst.

Ook goed om te beseffen: bij het plaatsen van zonnepanelen moet je voor het dak dus niet alleen met het gewicht van de zonnepanelen-installatie rekening houden, maar ook met het gewicht van ijs en sneeuw, ook al gebeurt dat maar enkele dagen per jaar.

En voor een duurzamer toekomst: net zoals je in de winter minder stroom hebt van zonnepanelen, heb je dat uiteraard ook in de nacht. Voor de komende jaren hebben we daarom een combinatie van zonnepanelen en windmolens nodig, en hopelijk hebben we over 20 jaar ofzo nog betere oplossingen... Heb je nog vragen? Stuur ons een berichtje!

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}