Skip to main content

Waarom is er nog geen nieuw dak?

19 oktober 2020

In potentie is er in Nederland ongeveer 33 miljoen vierkante meter aan dak beschikbaar, maar we moeten ons in allerlei bochten wringen om vastgoedeigenaren over de streep te trekken. Onbegrijpelijk, want er zijn geen argumenten om niet met ons of één van onze concurrenten in zee te gaan. Sterker nog: het is ongelofelijk dom en misschien zelfs wel arrogant om het niet te doen.’

Aldus Maurits van Oranje Nassau, commercieel directeur van Sunrock, Nederlands grootste investeerder in zonnepanelen op bedrijfsdaken.

Iedereen wil graag zonnepanelen op bedrijfsdaken. Dat is waarom Opgewekt Rijssen opgericht is. Maar ondanks het feit dat Opgewekt Rijssen de hoogste huurbedragen in de markt betaalt (en zeker meer dan Sunrock) en het voor ondernemer en lokale gemeenschap een win-win situatie is, blijkt het erg lastig voor ons te zijn om grote daken te huren van ondernemers. In de tientallen contacten met ondernemers over de verhuur van hun daken overheersen de volgende reacties.

Praktische bezwaren

  1. Dakconstructie is ongeschikt om bovenop 70 kg/m2 sneeuwlast uit het Bouwbesluit ook nog eens zonnepanelen te dragen.
  2. De dakbedekking moet binnen enkele jaren vervangen worden (dan ga je nu niet panelen plaatsen die je er straks tegen behoorlijke kosten weer af moet halen of verplaatsen). 
  3. De dakbedekking is niet geschikt (sommige types pvc en kunststof dakbedekking).
  4. De ondernemer heeft nu al lekkage of andere problemen met zijn dak en wil niet nog meer gedoe.
  5. De garantie op sommige dakplaten vervalt als er geboord wordt in de dakplaten.
  6. De ondernemer heeft nieuw- of verbouwplannen of is zelf voornemens om zonnepanelen te gaan plaatsen.
  7. De ondernemer is geen dakeigenaar, soms is dat een buitenlandse partij die er helemaal geen zin in heeft om zijn eigendom te belasten.
  8. Veel opstalverzekeraars staan plaatsing van zonnepanelen niet toe omdat het isolatiemateriaal onder de dakplaten (vaak EPS) brandbaar is.
    Dit speelt op dit moment heel erg in de branche. Tot ergernis van velen, want de verzekeraars schermen met schaderapporten zonder die openbaar te maken. Bovendien geven zij bij bepaalde soorten isolatiemateriaal een ‘no-go’ terwijl het vrijwel onmogelijk is om tot een inhoudelijk gesprek met hen te komen over hoe zij denken dat brand zou kunnen ontstaan en hoe dat te voorkomen. Bijkomend probleem is dat de opstalverzekering van veel grotere objecten bij meerdere verzekeraars is ondergebracht en dat die elk voor zich moeten instemmen. En als bedacht wordt dat tussen dakeigenaar en verzekeraar ook vaak nog een assurantiekantoor en een verzekeringsmakelaar zitten, dan is wel duidelijk dat het moeizame, tijd en energie slurpende processen zijn om toestemming te krijgen. Dat ervaren we nu zelf bij het tweede dak van Leverink!
  9. De ondernemer is bang dat hij bij verhuur van het dak straks niet aan de wettelijk gestelde energieprestatie-eisen kan voldoen. Een punt dat de coöperatieve energiesector herhaaldelijk bij het ministerie heeft aangekaart, maar waarover nog steeds geen duidelijke uitspraken zijn gedaan.
  10. Een enkele keer wil de bank van de ondernemer niet meewerken, bijv. omdat het een zeer intensief gefinancierd bedrijf is (bio-industrie bijv.) en ze de (theoretische) mogelijkheid om de locatie bij faillissement van de ondernemer een geheel andere bestemming te geven niet wil verspelen.

In het gros van de gevallen spelen echter bezwaren van de ondernemer zelf

  1. Sommige ondernemers willen 100% baas over eigen dak blijven. Een opstalrecht van 15 jaar op hun dak benauwt hen dan. Ondanks dat Opgewekt Rijssen heel flexibel is om afspraken over het gebruik van het dak te maken, stokt daardoor het gesprek. 
  2. Of zij vinden het bedrag dat Opgewekt Rijssen voor de huur van hun dak biedt te weinig. Op de vraag of ze een beter aanbod hebben of hoe ze denken op een andere manier meer financieel voordeel met zonnepanelen op hun dak te realiseren, komt helaas nooit een helder antwoord.

Het belangrijkste punt is echter dat we met de meeste ondernemers niet echt in gesprek komen. We hebben tientallen ondernemers gevraagd, maar velen houden om niet altijd uitgesproken redenen de boot af. Ergens ook wel begrijpelijk: Voor veel ondernemers zijn zonnepanelen (de wereld van Wattpieks, kWh, performance ratio, eigen verbruik en netlevering etc) en de vele fiscale en subsidieregelingen er omheen materie die heel ver van hen afstaan. Vaak ook ontbreekt de tijd om zich daarin te verdiepen. En dan gebeurt er niets.
Wij vinden dat erg jammer. Want door samenwerking met onze coöperatie kan zowel de ondernemer als de lokale gemeenschap optimaal profiteren. De paar keer dat de financieel adviseur van de ondernemer bij het gesprek betrokken werd, werd ook snel die conclusie getrokken. Tenslotte vermoeden wij dat veel ondernemers niet beseffen wat het betekent met coöperatieve lokale onderneming zaken te doen. Waar transparantie een basisvereiste is, waar iedereen mag zien welke overeenkomsten we sluiten, waar iedere ondernemer hetzelfde aanbod krijgt en waar lokale bestuurders, gecontroleerd door een algemene ledenvergadering, hun beste beentje voorzetten om zoveel mogelijk zonnepanelen op bedrijfsdaken te realiseren.

‘We hebben een ijzersterk verhaal en blijven bij weifelende partijen op de deur bonken tot de pijngrens is bereikt. (..) En zelfs als de pijngrens is bereikt, geef ik niet op. Er zijn partijen die de telefoon niet meer opnemen als ik bel.’ aldus opnieuw de prins.

Zo ver willen – of misschien is het durven – we niet te gaan. Maar we blijven natuurlijk zoeken naar nieuwe daken, en als u ons tips kunt geven of uw werkgever met ons in contact wilt brengen, dan zou dat heel mooi zijn.