20210416 schoonmaken panelen

Voorjaarsschoonmaak

Begin april zijn de zonnepanelen op het dak ‘Voortman Steel Group’ voor de eerste keer gereinigd door HG Solar Cleaning
Dit is periodiek nodig, omdat deze vervuild raken door oa. omgevingsstof, stuifmeel vanuit de achterliggende bomen maar ook vogelpoep.

De installatie is gereinigd door middel van een speciale reinigingsrobot voor zonnepanelen. De robot wast met zachte borstels het vuil van de panelen. Er wordt gebruikt gemaakt van speciaal osmose  (gedemineraliseerd) water, zodat er geen vlekken achterblijven op de panelen.

Duurzaamheids-weetje: er worden geen reinigingsmiddelen gebruikt! 

De panelen op dit dak zijn gelegd met een flauwe hellingshoek van 6 graden. Voor de opbrengst op oost/west is dit perfect. Maar het zorgt er ook voor dat  het vuil minder snel van de panelen spoelt en kan gaan aankoeken. 

Uiteraard is er een optimum in de frequentie van het reinigen van het systeem. Te vaak reinigen kost geld, te weinig reinigen kost kwaliteit/rendement van het systeem.

We zoeken naar de balans tussen tijdig maar niet onnodig reinigen. Om deze reden zijn enkele delen van de installatie bewust niet gereinigd omdat we zo proberen te achterhalen of er rendementsverschillen te herleiden zijn. Met deze informatie kunnen we dan het reinigingsschema optimaliseren.

Foto en uitleg: Erwin Mol - HG Zonnepanelen

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}