Skip to main content

Besparen via kierdichting: we probeerden het uit

01 november 2021

 
Als bestuursleden van OpgewektRijssen zijn we continu op zoek naar manieren om duurzaam bezig te zijn. We lazen dat je energie kunt besparen door kieren in je huis op te sporen en dicht te maken. We zagen filmpjes van een test, waarbij kieren met tape werden afgeplakt, en er direct al een flinke besparing was. We dachten "dat kan toch niet?". Dus hebben we dat zelf maar eens getest.
 
Om het goed aan te pakken, namen we contact op met een 'kierenjager', Olaf Heinen, van franck.nl . Olaf, een super sympathieke man uit de regio, is zelf betrokken bij meerdere energieprojecten in en buiten de provincie.
 
Olaf stelde een blowerdoor-test voor. Een wat? Olaf: we gaan dan meten hoe vaak per uur alle lucht in je huis 'naar buiten waait'. Stel dat dat 8 keer per uur gebeurt. Dan raak je dus elk uur 8 keer de energie van die opgewarmde lucht kwijt. En stel dat je dat naar 4 terug kunt brengen, dan bespaar je dus op je energie!
 
Dat begrepen we. Dus op 22 oktober kwam Olaf langs, opende onze deur, en bouwde in de opening een constructie op met een luchtdicht doek met een groot rond gat. In dat grote ronde gat komt een enorme ventilator. En die ventilator kan de lucht uit het huis zuigen. Olaf had een computer waarmee ingesteld kon worden hoe hard die ventilator draaide. Omdat de computer via een slangetje de luchtdruk buiten kon meter, en ook zag wat de luchtdruk binnen was, kan voor verschillende 'weersomstandigheden' gemeten worden hoeveel lucht er per uur je huis uit waait.
 
 
Olaf begon met een 0-meting: zonder een kier gedicht te hebben, hoe lek was ons huis? Olaf liet de ventilator draaien, en kwam op een getal van 6,5. Tijd om op jacht te gaan naar kieren. Olaf heeft daarvoor onder meer een warmtemeter, een soort smartphone waarop je kunt zien waar het warmer en kouder is.
 
Bij ons bleken er de nodige gaten in de meterkast te zijn waardoor kabels naar de kruipruimte liepen: die gaten waren niet opgevuld/afgevuld met pur, en zo kon er daar al veel lucht ontsnappen. We liepen verder door het huis. Ons dubbele glas isoleerde goed genoeg, en op wat kleine plekken die de moeite niet waard waren na, was de beneden- en 1ste verdieping op orde. Maar op zolder was het raak: het voor de pijp door het dak van de warmte-terug-win (WTW) installatie was niet goed afgedicht. En ook bij de dakdoorvoer voor de beluchting van de riolering lekte lucht (en dus energie) weg. Tot slot bleek, zoals vaak, de aansluiting tussen het schuine dak en de zolder-beton-vloer te veel gaten te bevatten: je kon de lucht voelen stromen.
 
Olaf plakte alle gaten af met tape. Ik kon nog moeilijk voorstellen dat dat veel ging schelen, maar ik kon ook voelen dat de luchtstroom flink minder werd.
 
Na een bakkie koffie was het tijd om te meten hoeveel lucht er nu nog weg lekte. En dat bleek nog maar 4.3 te zijn. Een flinke besparing dus!
 
 
 
 
Olaf adviseerde de grootste gaten met flexibele (!) pur te vullen. En om de knieschotten op zolder te voorzien van een opbouw tochtprofielen. Ook raadde hij aan zoveel mogelijk deuren dicht te houden: door verwarming alleen aan te zetten in ruimtes waar je veel bent, en deuren dicht te houden, kun je flink besparen. Daarom plaatst hij bij veel mensen ook deurdrangers, zodat deuren niet onnodig open blijven staan: "een erg goedkope manier om al te besparen". Hij zei dat we ook eens na moesten denken over infrarood-panelen voor plekken waar je vaak zit, zodat je daar, ook als de ruimte zelf niet heel warm is, wel lokaal de juiste warmte hebt. En te kijken naar een plintboiler, zodat je snel warm water hebt en de c.v. op zolder niet lang moet branden voor maar een beetje warm water in de keuken beneden.
 
 
1 van de luiken in de knieschotten op zolder waar via kieren en gaten veel lucht/energie ontsnapt
Olaf kijkt met de warmtemeter waar er kieren zijn
 
Na leuke gesprekken over onze eigen cooperatie en die Olaf kende, namen we afscheid. We weten wat we moeten doen: op naar de pur & profielen. En kunnen van harte adviseren op kierenjacht te gaan. En als je daar hulp bij nodig hebt, kunnen we inhuur van Olaf van harte aanraden.
 
Heb je vragen, dan kun je ons ook altijd een mail sturen, bellen of langs komen!