Skip to main content

Accumulator: het ei van Columbus?

29 maart 2023

Nu veel huiseigenaren voorzien zijn van eigen zonnepanelen is het interessant om eens na te denken om accumulatoren aan te schaffen. Investering in een warmtepomp is groot. Investeren in een accumulator relatief goedkoop. Met het voordeel je behoeft je hele huis niet meteen te voorzien van een accumulator. Zodra je budget het toelaat kun je weer een accumulator erbij kopen. 

Overdag is er vaak een overschot aan elektrische energie, waarom deze dan niet opslaan als warmte om deze ’s avonds te gebruiken?

U vraagt zich af wat is een accumulator en hoe werkt het?

Een accumulator is een verwarmingstoestel. Te vergelijken met een radiator. Je kunt ze een vaste plaats geven of een op wieltjes zodat je deze kunt verplaatsen. 

In de jaren 50 en 60 een veel gebruikte type verwarmingstoestel, omdat het zogenaamde nachtstroom een stuk goedkoper was dan de dagstroom en ook nog eens lang duurde. Naarmate het tarief voor nachtstroom duurder werd en ook nog eens de duur van nachtstroom korter werd, was het niet meer interessant. ’s Nachts werd de accumulator opgewarmd om overdag de warmte af te geven.

De ontwikkeling van accumulatoren heeft niet stil gezeten. Zeker niet toen groene stroom opgewekt door zonne-energie of windenergie steeds meer wordt ingezet bleek de behoefte aan accumulatoren ook toe te nemen. Eerst waren ze uitgevoerd met speksteen. Nu bevatten deze accumulatoren/radiatoren chamottekernen of elementen. Chamotte is een gebakken product van klei. Chamotte korrels van 2 mm of zelfs groter wordt in de vuurvaste industrie gebruikt. Vanwege het gehalte aan aluminiumoxide (Al2O3) in chamotte, nl 45%, heeft het een hittebestendigheid tot wel 1300°C. 

De huidige generatie radiatoren zijn uniek vanwege de uitgekiemde constructie. Hierdoor wordt voorkomen dat er hinderlijk geluid tijdens de opwarming en afkoeling cyclus (dus het afgeven van de opgeslagen warmte) zou ontstaan. Wanneer deze radiatoren hun gewenste temperatuur hebben bereikt zorgt de thermostaat ervoor dat de warmte afgifte stopt. De radiator geeft in de chamotte elementen opgeslagen warmte tot ongeveer 6 uur lang af nadat deze is uitgeschakeld. De radiatoren verbruiken ongeveer 20 minuten stroom per uur in de winterperiode, afhankelijk van wel/niet geïsoleerde ruimte en buitentemperatuur. 

Een ander voordeel van deze elektrische kachels met warmteopslag is dat ze bij het inschakelen toegang hebben tot eventueel nog beschikbare warmte en daardoor sneller weer opgewarmd zijn. Dit bespaart op zijn beurt tijd en geld omdat het stroomverbruik wordt verminderd door de manier waarop de verwarming werkt.

De warmteweerstanden zijn hoogkwalitatief en luchtdicht verwerkt in de chamotte steen. Deze geleiders zetten de elektriciteit direct om in warmte zonder enig energieverlies. De thermokoppels in de radiator zijn voorzien voor voorkoming van een oververhitting. De radiatoren worden eerst verzinkt en daarna krijgen ze een poedercoating ter voorkoming van corrosie. Daarom 30 jaar fabrieksgarantie.

Hoe is de warmte afgifte?


 

Alle radiatoren worden standaard geleverd met een snoer en stekker van 1,5 meter lang. Je bepaalt zelf of de stekker links of rechts van de radiator hangt. De radiator is namelijk 2-zijdig op te hangen. Er is dus geen voor af achterzijde. Uiteraard kan u de radiator ook rechtstreeks met stroomaansluiting verbinden zonder de stekker.

De zogenaamde lamellen (of luchtkanalen) en afwerking zijn gelijk aan elkaar. Alle radiatoren zijn standaard uitgerust met een X3D radiosturing voor draadloos connectie met thermostaat. U heeft nog enkel een thermostaat nodig voor een aangename klimaatregeling.
Elke ruimte wordt voorzien van een radio gestuurd thermostaat zodat de hele woning een aangepaste temperatuur en een aangenaam klimaat heeft.
Ook verkrijgbaar met geïntegreerde display-controller Smart Heat (een hoogwaardig digitaal geïntegreerd thermostaat aan de radiator).

Alle radiatoren werken op 230 Volt.

Aan welke afmetingen moet ik denken? Voorbeelden zijn:

lengte x hoogte x dikte
in cm
vermogen
in W
te verwarmen ruimte
in m
massa
in kg

68 x 61 x 9

1000

1300

10

12

30

30

98 x 61 x 9

1500

15

42

98 x 61 x 9

1950

19

42

128 x 61 x 9

2450

27

55

38 x 125 x 9

1600

10

34

98 x 32,5 x 9

1200

10

24

128 x 32,5 x 9

1600

13

30

158 x 32,5 x 9

2000

15

36

Tabel 1

 

 

 

Bij een normaal geïsoleerde woning moet u rekenen op 40 tot 50 Watt per m3.

De accumulatoren/radiatoren kunnen eenvoudig weggenomen worden bij eventuele behang of schilderwerk.

Het systeem vraagt bovendien geen enkel onderhoud, dat in tegenstelling tot andere verwarmingssystemen.

De oppervlaktetemperatuur bedraagt afhankelijk van de instelling 30 tot 65 C°.

Het is veilig voor de gezondheid, er is namelijk geen gevaar op vergiftiging, geen luchtvervuiling, geen stof of droge lucht.

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe generatie accumulatoren. Deze kunnen nog langer de warmte vasthouden. Hoe lang dat duurt eer deze op de markt komen is nog onbekend. Men denkt medio 2023. Toegezegd is dat ze in combinatie met de hierboven genoemde accumulatoren zullen werken.

De voordelen van deze accumulatoren of radiatoren:

  1. Efficiënte warmte
  2. De temperatuur is constant en de luchtvochtigheid blijft op niveau.
  3. Makkelijke installatie
  4. Onderhoudsvrij
  5. Energiebesparend
  6. Nauwkeurige bediening via thermostaat of app.
  7. 30 jaar fabrieksgarantie
  8. 2 cm dikke opslagkern van zuiver chamotte steen
  9. Combineert convectie en stralingswarmte
  10. Uitsteken te combineren met zonnepanelen
  11. Gemaakt in Duitsland

 

Waar kan ik deze accumulatoren kopen?

In Duitsland. Maar sinds kort ook in Nederland. Uw kachel in Vriezenveen.

https://www.uw-haard.nl/dealer-uwkachel.nl-vriezenveen

UwKachel.nl
Westeinde 231a
7671 ER VRIEZENVEEN

T: 0546-561204
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Geschreven door: Adrie Niënkemper