Skip to main content

Lid Herman raadt anderen aan om ook klant te worden bij om | nieuwe energie

19 april 2020

Waarom wordt je lid van Opgewekt Rijssen, wordt je klant van om | nieuwe energie, en probeer je in Holten kliko’s te beplakken zodat meer mensen lid worden van Opgewekt Rijssen? Herman Lubbersen moet er zelf ook wel om lachen dat hij met kliko-stickers bezig is. We spraken hem kort.

Herman is sinds februari 2019 lid van Opgewekt Rijssen. Hij werkt als psychiatrisch verpleegkundige. Naast dat werk heeft hij een eigen bedrijf in psychiatrische thuisbegeleiding. Hij woont in Holten met Patrick, raadslid in Rijssen-Holten. De beperkte tijd die over blijft genieten ze samen graag van reizen.

Waarom zijn jullie lid geworden?
Herman: “Ik vroeg me al lang af wat ik als persoon kan doen aan problemen op de wereld. Ik las over van alles. Ook over Opgewekt Rijssen, en op dat moment vielen er wat puzzelstukjes op hun plek. We waren grootverbruiker van bezine en diesel, en nu halen we de stroom uit de panelen van Opgewekt Rijssen: dat vind ik mooi. Sinds half 2019 rijden we een electrische auto. En we hebben een waterpomp. Bij elkaar gaat ons verbruik van ca 3.000 naar misschien wel 11.000 kWh/jr. Maar omdat we het nu groen laten opwekken, leven we nu groener dan daarvoor.

Wat ik ook mooi vind te zien, is dat je grote traditionele energiebedrijven nu ook ziet reageren op die lokale coöperaties. En daaraan merk je dat je door lokaal samen te werken wel gelijk invloed uit kunt oefenen op dit soort complexe zaken”.

Je bent ook klant geworden van om | nieuwe energie: waarom, en hoe bevalt dat?
“De overstap naar om had voor mij een een aantal redenen. Ik vind het super handig dat de eindafrekening van Opgewekt Rijssen veel handiger gaat als je klant bent van om. Nu had ik nog nooit gehoord van om. Dus ik heb ze ook gebeld, en merkte dat om ook coöperatief is, en dus niet primair gericht op geld en winst: dat spreekt me aan. Ik las daarnaast bij de Consumentenbond dat om echt groen is.

De contacten met om waren leuk. En om is gunstiger voor gebruikers van Jedlix, een app waarmee we onze electrische auto slim laden. Alles bij elkaar ben ik heel enthousiast. Ik merk in gesprekken met mensen vaak dat ze om niet kennen, maar ik kan het aanraden. Ik hoop dat om ook iets gaat doen met batterijen, zodat je met Jedlix stroom kunt afnemen en terugleveren en daarmee samen slimmer, efficiënter en groener energie kunt gebruiken”.

Je vroeg ons hoe je kon helpen.Vertel daar eens wat over?
“Ik heb een hele doos kliko stickers opgehaald bij Duurzaam Holten. Die delen die stickers ook uit. (lachend) In mijn spaarzame vrije uurtjes loop ik daarmee in Holten rond om te vertellen over Opgewekt Rijssen, om en deel ik kliko stickers uit.

Ik zie veel mensen bij de grote problemen van tegenwoordig vervallen in een houding van ‘wat kan ik daar als burger aan doen?’. Ik snap dat wel, maar als we allemaal een beetje actie nemen, komen we veel verder dan je denkt. Kijk maar: je draagt bij aan verandering door lid te worden van Opgewekt Rijssen, klant te worden van om en met anderen te praten over die 2. Goed te doen toch?

En zo probeer ik in het algemeen te leven: als ik een rondje ga lopen, neem ik zo’n grijpertje mee en pik ik rommel op die we tegenkomen, een kleine moeite. Sommige mensen zeggen dan tegen me ‘daar is geen beginnen aan’, maar dat zie ik anders: als genoeg mensen dit doen en zo samenwerken, maken we echt een verschil. Alle beetjes helpen!

Van de ledenadministratie horen we dat het aantal Holtense leden stijgt: goed bezig Herman! Nog rare dingen meegemaakt, als ambassadeur van Opgewekt Rijssen?
“Ik heb zo’n makelaarsbord van Opgewekt Rijssen bij ons huis staan. Dat huis is al heel lang in de familie. Mijn vriend zei op enig moment dat ik het bord maar weg moest halen, want het leidde tot allerei geruchten dat we gingen verhuizen, dat we uit elkaar zouden gaan etc. Het bord staat er nog, en je merkt dus dat het zorgt dat mensen er over gaan praten, haha”.

Ook lid worden van Opgewekt Rijssen, of klant van om? Lid worden van Opgewekt Rijssen kan hier, klant worden van om kan hier. En stuur ons een mail als 1 van onze makelaarsborden enige tijd bij u in de tuin mag staan: het levert leuke reacties op :-).